Waardevol Weefsel

Over Waardevol Weefsel

Waardevol weefsel is opgericht met subsidie van de Nationale Wetenschapsagenda en een samenwerkingsverband tussen de Hogeschool Utrecht, TNO, Goldfizh en Corpus.

Bij veel operaties wordt een stukje menselijk weefsel verwijderd. Denk hierbij aan een stukje darm, een stuk huid, of vetweefsel. Dit restweefsel verdwijnt momenteel in de afvalbak. Dat is enorm zonde, want het restweefsel is erg waardevol voor wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld ziektes en medicijnen. Waardevol Weefsel zet zich in om burgers, ziekenhuizen en de politiek zich daarvan bewust te maken.

Hoe is waardevol weefsel tot stand gekomen?

Waardevol weefsel is tot stand gekomen met subsidie van de Nationale Wetenschapsagenda. Het geld van deze subsidie zetten we in om mensen bewust te maken van de voordelen en kansen die weefselonderzoek biedt. Door genoeg aandacht te genereren, hopen we dat ziekenhuizen het hergebruik van menselijk restweefsel uiteindelijk kunnen én mogen standaardiseren. Uiteraard met toestemming van de patiënt.

Tegelijkertijd gebruiken we de subsidie om te onderzoeken hoe we wetenschappelijke informatie het best kunnen overbrengen. Voor veel mensen is weefselonderzoek namelijk nieuw. Wij onderzoeken welke communicatiemiddelen goed werken om deze soms best ingewikkelde informatie duidelijk over te brengen. Met de resultaten van dit onderzoek hopen we mensen in de toekomst beter bij de wetenschap te kunnen betrekken.

Onze partners

Meerdere partners helpen Waardevol Weefsel bij hun missie.

Onderwijsinstelling

Onafhankelijke onderzoeksorganisatie

Museum over het menselijk lichaam

Digitaal marketingbureau